wtorek, 4 lutego 2020

Fasolka po bretońsku

Nigdy nie sądziłam,że kiedykolwiek przyrządzę to danie, a jednak. Mam w domu smakosza tego, dlatego trzeba było spróbować. Długo szukałam odpowiedniego przepisu, wreszcie wzięłam po trochu z kilku i mam nadzieję stworzyłam coś dobrego-zobaczymy.
SKŁADNIKI:

  • 20 dag. boczku wędzonego
  • 20 dag. kiełbasy wędzonej
  • 2 puszki fasolki (dodałam czerwoną, choć tradycyjnie to biała)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki oleju
  • sól.pieprz, papryka ostra,3 szt. ziela angielskiego. 1 liść laurowy

WYKONANIE:

  • podgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w paski boczek i kiełbasę w półkrążkach, smażymy około 10 min.,
  • dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy,
  • następnie wkładamy krojone pomidory, pokrojone w słupki ogórki i dusimy około 20 min.,
  • dodajemy fasolę z dwóch puszek wraz z zalewą i dusimy razem około 15 min.
  • doprawiamy solą,pieprzem i papryką i gotowe.

1 komentarz: