sobota, 15 lutego 2020

Garnek rzymski z mięsiwem

Ostatnio na kolację przygotowałam soczyste, jednocześnie bardzo delikatne mięsko w garnku rzymskim. Skorzystałam z trzech gatunków mięsa, przyprawy sprawiły,że mięso było bardzo aromatyczne. Przygotowanie wymaga czasu, ale moim zdaniem warto czekać.
SKŁADNIKI:
  • 2 golonki
  • 3 kawałki delikatnie rozbitej karkówki
  • 2 udka z kurczaka(podzielone na pałki i udziec)
  • kilka plastrów wędzonego,parzonego boczku
  • 2 spore cebule 
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawy: sól,pieprz, papryka słodka, majeranek 
WYKONANIE:
  • mięso umieścic w solance na całą noc(6 szkl. wody plus 2 łyżki soli),
  • na następny dzień mięso osuszyć posypać przyprawami, zostawić na parę godz.,
  • garnek rzymski włożyć do zimnej wody i moczyć około pół godz.
  • zagotować bulion włożyć golonki, gotować 2 min. i tak każde mięso kolejno,
  • następnie zaparzone mięso wkładamy warstwami do garnka rzymskiego, przekładamy ćwiartkami cebuli, paskami boczku i ząbkami czosnku(czosnku nie obieramy),
  • wlewamy 1/2 szkl. wody,bądź bulionu, zamykamy garnek i wkładamy do zimnego piekarnika na 2,5 godz.,piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra/dół i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz