sobota, 8 lutego 2020

Polędwiczki po debreczyńsku

 To pyszne danie przygotowuję już od bardzo dawna i nie wiem jak to się stało,że nie podziliłam się z Wami tym przepisem. Ale już to naprawiam. Każdy kto sróbuje tego dania czeka na kolejny raz.
SKŁADNIKI:

  • 1 polędwiczka wieprzowa około 30- 40 dag.
  • 10 dag. wędzonej słoniny
  • 30 dag. kiełbasek debreczyńskich( można użyć innej kiełbaski np. bankietowej)
  • 1 średnia cebula
  • 4 średnie pomidory lub puszka pomidorów krojonych
  • sól,pieprz,papryka łagodna
  • 200 ml.śmietany słodkiej 18% lub 30%

WYKONANIE:

  • słoninę kroimy w drobną kostkę,smażymy, 
  • polędwiczki kroimy w krążki 4 cm. delikatnie rozbijamy,smażymy na rozgrzanej słoninie na złoty kolor,


  • dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbaskę pokrojonę w centymetrowe kawałki,


  • następnie dodajemy krojone w kostkę pomidory, dusimy do miękkości mięsa,
  • dodajemy zahartowaną śmietanę, gotujemy do zagęstnienia sosu,podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz