poniedziałek, 27 października 2014

Dorsz zapiekany pod szpinakiem i mozzarellą.

Jeśli lubicie ryby z odrobiną finezji to danie dla Was. Dorsz to ulubiona ryba w naszym domu, no może jeszcze łosoś w niektórych odsłonach, ale o tym innym razem!

















SKŁADNIKI:

  • filet z dorsza około 600gr.
  • szpinak mrożony lub świeży
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
  •  vegeta, inne ulubione przyprawy lub zioła
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • jogurt naturalny mały
  • 2 kulki mozzarelli 

WYKONANIE:

  • filet kroimy na paski 3 cm.
  • na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę i smażymy na małym ogniu, około 20 min.,
  • pod koniec smażenia dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, odstawiamy,
  • naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy rybę (wcześniej posypaną solą, pieprzem, vegetą...),
  •  kładziemy na wierzch szpinak, przykrywamy folią aluminiową (którą nakłuwamy, aby potrawa odparowywała), 
  • pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, 15 min.,
  • usuwamy folię, kładziemy plastry mozzarelli, kawałki pomidorów,  posypujemy suszoną pietruszką i pieczemy jeszcze 10- 15 min.(można spryskać delikatnie oliwą z oliwek)
  • gotowe!



7 komentarzy:

  1. Z ryby i szpinaku zawsze wychodzą fajne dania, to również wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety w moim naczyniu po upieczeniu zostało mnóstwo wody, pomimo poprzekłuwania folii.. ale i tak była smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że było smaczne!Nie mam pojęcia dlaczego zebrała się woda!Nigdy mi się to nie zdarzyło!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. co użyć zamiast masła klarowanego?

    OdpowiedzUsuń
  5. Można użyć dowolnego tłuszczu, również oliwy.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. A jakiego szpinaku Pani uzyła? Mrożony mógł puścić wodę :)

    OdpowiedzUsuń