poniedziałek, 27 października 2014

Dorsz zapiekany pod szpinakiem i mozzarellą.

Jeśli lubicie ryby z odrobiną finezji to danie dla Was. Dorsz to ulubiona ryba w naszym domu, no może jeszcze łosoś w niektórych odsłonach, ale o tym innym razem!

















SKŁADNIKI:

  • filet z dorsza około 600gr.
  • szpinak mrożony lub świeży
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
  •  vegeta, inne ulubione przyprawy lub zioła
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • jogurt naturalny mały
  • 2 kulki mozzarelli 

WYKONANIE:

  • filet kroimy na paski 3 cm.
  • na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę i smażymy na małym ogniu, około 20 min.,
  • pod koniec smażenia dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, odstawiamy,
  • naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy rybę (wcześniej posypaną solą, pieprzem, vegetą...),
  •  kładziemy na wierzch szpinak, przykrywamy folią aluminiową (którą nakłuwamy, aby potrawa odparowywała), 
  • pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, 15 min.,
  • usuwamy folię, kładziemy plastry mozzarelli, kawałki pomidorów,  posypujemy suszoną pietruszką i pieczemy jeszcze 10- 15 min.(można spryskać delikatnie oliwą z oliwek)
  • gotowe!



5 komentarzy:

  1. Z ryby i szpinaku zawsze wychodzą fajne dania, to również wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety w moim naczyniu po upieczeniu zostało mnóstwo wody, pomimo poprzekłuwania folii.. ale i tak była smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że było smaczne!Nie mam pojęcia dlaczego zebrała się woda!Nigdy mi się to nie zdarzyło!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. co użyć zamiast masła klarowanego?

    OdpowiedzUsuń