SKŁADNIKI:
- filet z dorsza około 600gr.
- szpinak mrożony lub świeży
- 4-5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
- vegeta, inne ulubione przyprawy lub zioła
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- jogurt naturalny mały
- 2 kulki mozzarelli
WYKONANIE:
- filet kroimy na paski 3 cm.
- na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę i smażymy na małym ogniu, około 20 min.,
- pod koniec smażenia dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, odstawiamy,
- naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy rybę (wcześniej posypaną solą, pieprzem, vegetą...),
- kładziemy na wierzch szpinak, przykrywamy folią aluminiową (którą nakłuwamy, aby potrawa odparowywała),
- pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, 15 min.,
- usuwamy folię, kładziemy plastry mozzarelli, kawałki pomidorów, posypujemy suszoną pietruszką i pieczemy jeszcze 10- 15 min.(można spryskać delikatnie oliwą z oliwek)
- gotowe!
Z ryby i szpinaku zawsze wychodzą fajne dania, to również wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńI również apetycznie smakuje
UsuńNiestety w moim naczyniu po upieczeniu zostało mnóstwo wody, pomimo poprzekłuwania folii.. ale i tak była smaczna ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że było smaczne!Nie mam pojęcia dlaczego zebrała się woda!Nigdy mi się to nie zdarzyło!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
co użyć zamiast masła klarowanego?
OdpowiedzUsuńMożna użyć dowolnego tłuszczu, również oliwy.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń