środa, 29 października 2014

Barszcz biały, czyli poznańskie białe kwaśne.

Dziś przypomniałam sobie smak dzieciństwa właśnie w tej zupie. Pamiętam jak moja babcia i tato gotowali tę boską zupę. W moim rodzinnym domu podawano ją z gotowanymi ziemniakami. Bardzo lubiłam tą zupę i postanowiłam ją zrobić. Muszę powiedzieć, że wyszła świetnie- warto było.















 SKŁADNIKI:
  • 3 małe peklowane golonki 
  • 2 szczypty majeranku,
  • 3 łyżki octu, cukier, pieprz czarny rozgnieciony w moździerzu,
  • 2 liście laurowe ,3 ziarenka ziela angielskiego,
  • pół szklanki mleka lub słodkiej śmietanki 18%,
  • łyżka mąki krupczatki
  • 2 marchewki, kawałek selera, pora, 2 ząbki czosnku
WYKONANIE:
  • Z warzyw, golonek przypraw gotujemy wywar, do miękkości golonek, 
  • następnie skręcamy gaz, dodajemy ocet i cukier do smaku.

7 komentarzy:

  1. Mój smak z dzieciństwa, kompletnie zapomniałam o tej pysznej zupie, muszę ją koniecznie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie ostatnio gości na stole systematycznie, wszystkim smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama ją gotowała, wiem jaka jest pyszna :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Też ją pamiętam z dzieciństwa,ale nigdy sama nie próbowałam ugotować.Ale kojarzy mi się,że babcia gotowała na wędzonce.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak jak najbardziej można, ale u nas gotowało się kwaśne na golonkach właśnie i tak mi zostało!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Co to znaczy peklowana?jak peklowana?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam
    peklowaną golonkę można kupić w sklepie mięsnym.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń