SKŁADNIKI:
- 3 małe peklowane golonki
- 2 szczypty majeranku,
- 3 łyżki octu, cukier, pieprz czarny rozgnieciony w moździerzu,
- 2 liście laurowe ,3 ziarenka ziela angielskiego,
- pół szklanki mleka lub słodkiej śmietanki 18%,
- łyżka mąki krupczatki
- 2 marchewki, kawałek selera, pora, 2 ząbki czosnku
WYKONANIE:
- Z warzyw, golonek przypraw gotujemy wywar, do miękkości golonek,
- następnie skręcamy gaz, dodajemy ocet i cukier do smaku.
Mój smak z dzieciństwa, kompletnie zapomniałam o tej pysznej zupie, muszę ją koniecznie zrobić
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio gości na stole systematycznie, wszystkim smakuje!
OdpowiedzUsuńMoja mama ją gotowała, wiem jaka jest pyszna :-D
OdpowiedzUsuńTeż ją pamiętam z dzieciństwa,ale nigdy sama nie próbowałam ugotować.Ale kojarzy mi się,że babcia gotowała na wędzonce.
OdpowiedzUsuńTak, była gotowana na wędzonce i jeszcze wbijało się do niej jajko.
UsuńTak jak najbardziej można, ale u nas gotowało się kwaśne na golonkach właśnie i tak mi zostało!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Co to znaczy peklowana?jak peklowana?
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńpeklowaną golonkę można kupić w sklepie mięsnym.
Pozdrawiam
Hmm, nie wolno gotować zup na peklowanych mięsach, to niezdrowe, polecam tylko i wyłącznie świeże golonki, biodrówkę albo żeberka. Pozdrawiam i życzę smacznego :)
UsuńSurowa golonka ma się do peklowanej tak jak surowy boczek do wędzonego czyli nijak. Proszę więc nie pouczać autorki na czym ma gotować. Ogólnie mięso nie jest jakoś specjalnie zdrowe więc darujmy sobie takie uwagi. Musi być peklowana i tyle, jak się chce na surowej gotować to nie będzie to już białe -kwaśne
UsuńNajlepsza zupa mojemj
OdpowiedzUsuńBabci zawsze gotowana na stupkach wiapszowych lub golące smak powalał.
Przepraszam, na ile litrów wody jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńPyszna zupinka, smak dzieciństwa. Tylko proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Białe kwaśne to białe kwaśne, a nie żaden barszcz biały. Tu się nie daje zakwasu !!!!
OdpowiedzUsuńU mnie babcia gotowała na surowych golonkach albo na skórach. Pyszna zupka u nas była z lanymi kluskami, tak tez robię do dzisiaj czasami tez dla koloru dodaje łyżkę koncentratu pomidorowego
OdpowiedzUsuńPani Beato! "Tę zupę!", Tę - naprawdę.
OdpowiedzUsuńszuszwol zez Dymbca, aktualnie we świecie