środa, 15 października 2014

Kiszona kapusta na zimę.

Pora na zimową kapustę. Szatkowaną kapustę można kupić na targu czy w sklepie warzywnym-najlepiej od zaufanego sprzedawcy.












SKŁADNIKI:
  • kapusta biała szatkowana-20 kg.
  • marchew tarta 1,5-2 kg.
  • sól kamienna niejodowana około 0,8 kg. (sprawdzić czy woda jest wystarczająco słona)
WYKONANIE:
  • Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać z poszatkowaną kapustą i solą- pozostawić na noc,
  • następnego dnia, kapustę wkładamy do wyparzonych słoików, bardzo mocno ubijamy odlewając nadmiar wody ( ja z tej porcji kapusty zrobiłam 18 słoików 0.9l.),
  • zostawiamy na 4-5 dni, odlewając nadmiar wody,
  • zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciepłym miejscu na około tydzień, potem wynosimy do spiżarni,
  • po  około 2-3 tyg. kapusta gotowa. 
Do dwóch słoików dodałam liść laurowy- mam nadzieję, że będzie jeszcze lepsza na bigos niż tradycyjna- podzielę się z Wami wrażeniami po świętach. Jednak już dziś jestem pewna, że lepszego bigosu niż z własnej kapusty nie zjecie!!!

9 komentarzy:

  1. "zostawiamy na 4-5 dni, odlewając nadmiar wody"A czy słoiki zakrecamy na te 4-5 dni ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zostawiamy otwarte, aby "goryczka " wyszła. pozdrawiam

      Usuń
  2. Robię podobnie tylko dodaję jeszcze ziele angielskie,liść laurowy i kminek cały nie mielony. Pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodajcie koper, wtedy jest super.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję żurawinę , kminek i całe jabłka. Jak mam kiszę z gąskami szarymi i zielonkami. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ale jak kapuste poszatkuje i mam ja zostawic na noc to w jakim naczyniu? Chodzi mi czy moze byc miska plastikowa lub metalowa

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja po ok. 2 godzinach wkładam do słoików i zaraz zakręcam.Jeden dzień zostawiam w kuchni a potem wynoszę do piwnicy,i nie ma żadnej goryczki jest pyszna pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń