niedziela, 19 października 2014

Szaszłyki drobiowo-wieprzowe.

Zawsze mam dużo wątpliwości jakie mięsko zrobić na wczesną kolację, aby nie było zbyt ciężkie. Najczęściej przygotowuję zapiekany filet z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej. Ostatnio przygotowałam szaszłyki drobiowo- wieprzowe i wszystkim bardzo smakowało.













SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg. piersi z kurczaka
  • 1/2 kg. polędwiczki wieprzowej
  • 3-4 małe cebule
  • 1 średnia papryka 
MARYNATA:
  • szczypta bazylii, tymianku, oregano
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • papryka ostra, sól trochę vegety
  • powyższe składniki ucieramy razem w moździerzu, dolewamy 5-6 łyżek oliwy z oliwek, mieszamy.
WYKONANIE:
  • mięso kroimy na równe kawałki i marynujemy przez całą noc,
  • następnie nadziewamy na patyczki na przemian: mięso-papryka-cebula,
  • następnie smarujemy szaszłyki pozostała oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 30-40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz