środa, 15 października 2014

Karkówka w całości.

Karkówka to bardzo dobre mięso w każdej postaci. Sosy z pieczeni ciemne, aromatyczne super do kluseczek śląskich. Karkówka w całości to dobry dodatek obiadowy oraz jako obkład! Tym razem przyrządziłam ją w aromatycznej marynacie.















SKŁADNIKI:
  • 1,5- 2kg. karkówki wieprzowej
MARYNATA:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 5 ziarenek pieprzu roztartego w moździerzu,
  • szczypta soli,
  • 3-4 ząbki zmiażdżonego czosnku ,
  • 1/2 łyżeczki vegety,
  • 1 łyżeczka  majeranku,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • pieczeń można obłożyć liściem laurowym.
WYKONANIE:
  • Składniki marynaty dokładnie mieszamy ,
  • karkówkę nakłuwamy i macerujemy w marynacie i zostawiamy na noc,
  • mięso wkładamy do rękawa(dobrze jest zasznurować mięso) i pieczemy z nadmuchem 1,5,
  • następnie wyciągamy z rękawa i pieczemy do zrumienienia około 1/2 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz