piątek, 18 lipca 2014

Czerwone buraczki z czosnkiem.

Sezon zimowych zapraw rozpoczęty, więc dziś proponuję kolejne "wcielenie " buraczków. Przepis pozyskałam niedawno, troszkę go ulepszyłam, wg. własnego gustu i są naprawdę pyszne - zimą jak znalazł.
Pamiętajcie do przetworów używamy soli niejodowanej!

















SKŁADNIKI:

  • 2,5 kg. ugotowanych buraczków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 duże cebule,

ZALEWA:

  • 1,5 szkl. wody,
  • 0,5 szkl. octu 10%,
  • 0,75 szkl. cukru,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 20 ziarenek pieprzu,
  • 1 łyżka soli,

WYKONANIE:

  • składniki zalewy zagotować, wystudzić,
  • buraczki zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w drobną kostkę,
  • czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć w moździerzu,
  • cebulę pokroić w drobną kostkę,
  • wszystkie składniki wymieszać, pozostawić na 24h,
  • następnie ugotować w słoikach 5-10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz