sobota, 12 lipca 2014

Ogórki konserwowe.

Czas na ogórki konserwowe!


 












OGÓRKI KONSERWOWE

SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki)
  • ogórki gruntowe (u mnie ok. 1,5kg ; najlepiej powybierać mniejsze ogórki)
  • 6 szklanek wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1szklanka octu 10%
  • kilka ziaren gorczycy
  • marchew
  • koper
  • cebula
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liście laurowe 
WYKONANIE:
  • Ogórki zamoczyć w wodzie, dobrze umyć, osuszyć (mogą się moczyć w wodzie przez kilka godzin, zwłaszcza jeśli są upały, a ogóreczki leżą na straganach i usychają ;) ).
  • Słoiki porządnie umyć, wyparzyć. 
  • Na dno każdego słoika wsypać: ok. pół łyżeczki ziarenek gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego,          4 ziarenka pieprzu , 1 liść laurowy, 1/4 średniej cebuli i kilka plasterków marchewki.
  • Układać ogórki pionowo w słoikach, na wierzch każdego dać 1-2 kwiatostany kopru.
  • Przygotować zalewę: Wlać do garnka 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 5-6 łyżek cukru i 1-1,5 łyżki soli, wymieszać i zagotować.
  • Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki. Pasteryzować słoiki w kąpieli wodnej (lub piekarniku) przez ok. 10 minut od zagotowania.
Pamiętajcie do przetworów używamy soli niejodowanej!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz