piątek, 4 lipca 2014

Kluseczki z serków homogenizowanych.

W te upalne dni szybki obiad to pełnia szczęścia. Chcę Wam zaproponować kluski z serków homogenizowanych(zdjęcie później). Na ogół przygotowuje je się z serków waniliowych, ja poszłam dalej i warto było.

SKŁADNIKI NA KLUSKI:

  • serek truskawkowy homogenizowany (ok.200g) 
  • 3 do 5 łyżek stołowych mąki pszennej 
  • 1 jajko (całe) 
  • szczypta soli 

SKŁADNIKI NA SOS:

  • jogurt naturalny gęsty, mały,
  • cukier waniliowy
  • około 20dag. truskawek

WYKONANIE:

KLUSKI:

  • Do miski wrzucamy jednocześnie serek i wbijamy 1 jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie dodajemy mąkę zaczynając od 3 łyżek,
  • Mąkę dodajemy do momentu aż masa osiągnie konsystencję b.gęstej śmietany,
  • W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli,
  • Łyżką stołową maczaną w zimnej wodzie nakładamy kluseczki do wrzątku (tzw.kluski kładzione),
  • Kluski gotujemy b.krótko ok.1 minuty i wykładamy na płaski talerz,
  • polewamy sosem

SOS:

  • Miksujemy wszystkie składniki zostawiając parę truskawek do dekoracji dania.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz