sobota, 5 lipca 2014

Sałatka wiosenna II

Sałatka wiosenna, którą wczoraj serwowałam do mięska z grilla zrobiła niezłą furorę. Dziś przygotowałam ją zamiast z majonezem to z sosem czosnkowym i przyprawami. Będzie lżejsza, ale na pewno równie smaczna.












SKŁADNIKI:
  • 5-6 szt. średniej wielkości ziemniaków
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • cebulka dymka+szczypiorek, sporo koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżek jogurtu naturalnego gęstego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, grubo zmielony pieprz(można przygotować go w moździerzu), trochę vegety
WYKONANIE:

SOS CZOSNKOWY:
  • w miseczce mieszamy majonez i jogurt,
  • dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,
  • sól, pieprz, vegetę
  • wszystko dokładnie ucieramy
SAŁATKA:
  • Ziemniaki gotujemy, obieramy, kroimy w plastry,
  • ugotowane jajka kroimy w grubszą kostkę, 
  • dodajemy pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i koperek, 
  • mieszamy ze sosem
gotowe.
 Jeśli majonez zastąpicie jogurtem naturalnym, danie będzie fit.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz