wtorek, 27 maja 2014

Sałatka cesarska z kurczakiem.

W gorące dni mamy ochotę raczej na coś niekoniecznie gorącego - proponuję SAŁATKĘ CESARSKĄ Z KURCZAKIEM. Można przygotować ją na wiele sposobów, każdy przygotowuje ją wg. swojego smaku, ja też mam swój ulubiony.











SKŁADNIKI:


  • 4 małe piersi z kurczaka
  • 1-2 główek sałaty cesarskiej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 kromki chleba tostowego bez skórki
  • 3-4 ząbki rozgniecionego czosnku
  • małą cebulę czerwoną pokrojoną w piórka
  • zioła prowansalskie
  • parmezan 3-4 łyżki
  • sól morska, pieprz do smaku

sos:


  • 1 opakowanie sosu czosnkowego (ja używam Knorra)
  • jogurt naturalny mały ( 100ml.)
  • łyżka majonezu - polecam Winiary
  • sól, pieprz, odrobina soku z cytryny

WYKONANIE:

  • Sos  czosnkowy dokładnie połączyć z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki
  • Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w ziołach prowansalskich i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny
  • Następnie mięso usmażyć na patelni grillowej 
  • Na patelni podsmażyć czosnek z oliwą i kawałkami pieczywa tostowego, aż do uzyskania złotego koloru
  • Porwane liście sałaty ułożyć na talerzach na przemian z cebulą czerwoną , dodać pokrojone w plastry piersi z kurczaka, polać sosem, posypać grzankami czosnkowymi, tartym parmezanem i rozkoszować się smakiem. 
 Ciekawa jestem waszego zdania, proszę piszcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz