poniedziałek, 19 maja 2014

Chłodnik.

Ponieważ gorące dni przed nami kolejna propozycja orzeźwiającego obiadu- CHŁODNIK.
















WYKONANIE:

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 średnie ogórki zielone
  • około 5 rzodkiewek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jogurty naturalne lub kefiry
  • pół pęczka koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, łyżeczka cukru, jajka
WYKONANIE:

  • Botwinę razem z buraczkami kroimy bardzo drobno, gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem vegety, 
  • ewentualnie soli, pieprzu i odrobiny cukru do miękkości około 15 min.
  • Do ugotowanego wywaru dodajemy sok z cytryny
  • Na dużych oczkach tarki ścieramy ogórki, rzodkiewkę, drobno siekamy koperek, szczypiorek
  • Rozgniatamy czosnek, mieszamy z jogurtem(kefirem)
  • Następnie łączymy z zimnym wywarem i wkładamy do lodówki
  • Przed podaniem posypujemy koperkiem i szczypiorkiem można dodać kleks śmietany i ugotowane pokrojone w ćwiartki jajka.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz