sobota, 24 maja 2014

Brzdąc- ciasto śmietanowe.

Witam, mimo że jak pamiętacie pieczenie ciast nie jest moim ulubionym zajęciem- zdecydowanie wolę gotować! Jednak chcę Wam polecić delikatne ciasto na puchowym biszkopcie. Biszkopt wyszedł mi dziś trochę za wysoki, więc mamy dwa ciasta: BRZDĄCA I PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ. Choć następnym razem wykorzystam ten biszkopt tylko do brzdąca: przekroję i przełożę tym śmietanowym kremem dodatkowo zapewne będzie jeszcze pyszniej. Przepis znalazłam w internecie, ale musiałam go zmodyfikować. 





SKŁADNIKI:

  Upiec biszkopt przekroić jak ostygnie.   

 Masa śmietanowa:

  • 1 litr śmietany kremówki 30 % 
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 płaskie łyżki żelatyny 
Jeśli chcecie dwukrotnie nałożyć krem  trzeba wziąć 1 i 1/2 porcji.
WYKONANIE:

  • Zagotować śmietanę z 6 łyżkami cukru , cukrem waniliowym i 2-3 łyżkami kakao
  • Ugotowaną śmietanę ostudzić i wstawić do lodówki na 10-12 godzin
  • Na drugi dzień ubić wcześniej rozpuścić 3 łyżki żelatyny w ok. 1/2 szklanki wrzątku i przestudzić
  • Do ubitej śmietany dolewać małym strumyczkiem żelatynę miksując jednocześnie,Dobrze się połączy 
  • Masę wylać na pierwszą część spodu, i na masę położyć drugą część biszkoptu wylać resztę masy na wierzch, ozdobić falami widelcem i smacznego!
Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu ciasto nabrało jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Wasz udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym autorstwem oczywiście!              



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz