środa, 12 sierpnia 2015

Pomidory na zimową zupę.

Zupka pomidorowa jest częstym gościem na naszych stołach. Przygotowanie koncentratu trwa dość długo, a w upalne dni szkoda gadać po prostu. Tym razem, więc zamknęłam krojone   pomidorki   w słoikach, tylko zmiksować i zupka gotowa, a smak-rewelacyjny.

SKŁADNIKI:
  • 3 kg. pomidorów + 2 kg. zmiksowanych
  • ząbek czosnku do każdego słoika
WYKONANIE:
  • Pomidory kroimy w cząstki, wykrawamy zielone twarde części,
  • następnie układamy ciasno w słoikach z ząbkiem czosnku, zalewamy zmiksowanymi pomidorkami,
  • pasteryzujemy 30 minut-gotowe.

2 komentarze:

  1. Są rewelacyjne, a jeśli pokusimy się o obranie, to skórki nie będa pływały w garnku.
    U mnie to baza do sosu, zupy, zalewam nimi gołąbki zamiast wody, czy innego płynu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obieranie zajmuje trochę czasu, ja miksuje je przed wykorzystaniem, więc raczej skórek nie ma na szczęście. To nie byłoby fajne.
      Pozdrawiam

      Usuń