czwartek, 20 sierpnia 2015

Mus jabłkowy.

Domowy mus jabłkowy jest bardzo pysznym i zdrowym dodatkiem do ciast oraz wszelkich deserów, a także do kanapek. Dostałam ostatnio trochę ekologicznych jabłek od koleżanki i postanowiłam zrobić z nich pyszny mus. Szarlotka zimową porą, naleśniki z musem prawdziwe pyszności.
Aby mus miał ładny, jasny kolor należy na bieżąco obierać jabłka ze skórki.


SKŁADNIKI:

  • 6 kg. jabłek
  • cukier biały lub brązowy około10 łyżek
  • woda
WYKONANIE:

  • Na dno dużego garnka wlewamy około1,5cm. wody, zagotowujemy,
  • jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki i wkładamy stopniowo do garnka,
  • dodajemy cukier-ilość zależy od kwaśności jabłek,
  • prażymy na małym ogniu do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

2 komentarze: