piątek, 7 sierpnia 2015

Barszcz ukraiński.

Oryginalny Barszcz ukraiński, to zupa zaprawiana, która zawiera buraczki czerwone, kapustę świeżą oraz ziemniaki pokrojone w słupki.Gotowana jest na kawałkach wołowiny lub wieprzowiny.Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym.
W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”. Ja do mojego barszczu dodaję grzyby i fasolkę szparagową.


SKŁADNIKI:

  •  2 żeberka lub inne mięso
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka,kawałek selera,mały por
  • kawałek główki kapusty około 1/5
  • kilka suszonych grzybków
  • 5 buraczków
  • 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny(lub więcej do smaku)
  • 4-6 łyżek kwasu z buraków
  • 10-20 dag. fasolki szparagowej żółtej
  • 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz

WYKONANIE:

  • Żeberka i grzyby gotujemy godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym,
  • ugotowane mięso kroimy w kostkę i dodajemy do zupy,
  • pietruszkę, seler, marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy,
  • pora kroimy w półkrązki, ziemniaki w kostkę,kapustę szatkujemy, fasolkę w kawałki około 1,5 cm. i dodajemy do zupy,
  • gotujemy około 15 min. do miękkości warzyw,
  • doprawiamy przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem,
  • dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany na talerz.


2 komentarze:

  1. Moja ukochana zupa! Serdecznie dziękuję za przepis, na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. My też bardzo lubimy ten barszczyk życzę smacznego.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń