środa, 4 stycznia 2017

Róże z jabłkami z ciasta francuskiego.

Z ciasta francuskiego można wyczarować przeróżne przekąski słodkie i wytrawne. Dziś upiekłam słodkie róże- szybko, ładnie i słodko!

SKŁADNIKI:
  • 2 rolki ciasta francuskiego
  • 3 winne, kwaskowe jabłka
  • mały słoiczek dowolnej konfitury owocowej(około 100 ml)
  • gorąca woda
  • łyżka masła 
WYKONANIE:
  • jabłka dzielimy na pół, wykrawamy nasiona i kroimy w cienkie paski,
  • zalewamy gorącą wodą, żeby zmiękły,
  • ciasto francuskie kroimy na paski szerokości 6 cm, smarujemy cienko konfiturą,
  • półkrążki jabłek układamy, zakładając jeden na drugi.

  • zwijamy różę,
  • wkładamy różyczki do foremki do muffinek,
  • następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (około 20-30 min.)i gotowe!
Z tej ilości 10 różyczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz