sobota, 14 stycznia 2017

"Szare kluski"

Szare kluski  to tradycyjne kluski kuchni wielkopolskiej, przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków. Ich nazwa pochodzi od charakterystycznej barwy, jaką nadaje im ten składnik.
Szare kluski podawano już w XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce spopularyzowały się ziemniaki. Pojawiały się w książkach kucharskich, m.in. w Najnowszej kuchni Marty Norkowskiej z 1918 roku i w książce Dobra Gospodyni, czyli podręcznik kucharski dla polskiego domu z 1933. Do dziś goszczą w niektórych domach.
Podaje się je zazwyczaj wymieszane z pokrojonym w drobną kostkę i podsmażonym boczkiem i cebulą. Tradycyjnym dodatkiem do szarych klusek jest zasmażana kapusta kiszona.Tuż po drugiej wojnie światowej zamiast kapusty używano brukwi.

SKŁADNIKI:
  • 7 ziemniaków
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 10-15 dag. boczku wędzonego
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • szczypta soli
WYKONANIE:
  • ziemniaki zetrzeć na małych oczkach tarki lub zemleć w maszynce do warzyw,
  • dokładnie wycisnąć, dodać mąkę, jajko, dokładnie wymieszać,

  • formować małe kluseczki,
  • zagotować wodę z dodatkiem soli, kluseczki wrzucamy do wrzątku, gotujemy 5-7 min. od chwili zagotowania,
  • cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na łyżce smalcu,
  • gotowe kluski z dodatkiem małej ilości wody, w której się gotowały wykładamy na talerz, polewamy skwarkami i smacznego.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza