sobota, 23 maja 2015

Konfitura z czerwonej cebuli.

Do wszelakich mięs zarówno pieczonych jak i grillowanych ta konfitura jest po prostu wspaniała. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, ja robię ją z dodatkiem żurawiny, którą uwielbiam.


SKŁADNIKI:
  • 1kg. czerwonej cebuli
  • 125 ml. czerwonego półwytrawnego wina(u mnie Cabernet-Syrah)
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 mały listek laurowy
  • kuleczka ziela angielskiego
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

  • obraną cebulę kroimy w piórka,
  • na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wkładamy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie,żurawinę doprawiamy solą i pieprzem,

  • cebulę dusimy na wolnym ogniu, tak aby się zeszkliła,
  • następnie dodajemy ocet balsamiczny i rumienimy cebulę(uważać, aby nie przypalić-konfitura będzie gorzka),
  • dodajemy cukier, miód, wlewamy wino, dusimy na wolnym ogniu  mieszając od czasu do czasu,
  • gdy konfitura jest już wystarczająco gęsta dodajemy pieprz mieszamy i gotowe! 
  • Konfiturę można pasteryzować i przechowywać nawet 2-3 miesiące, zaś w lodówce bez pasteryzacji około tydzień.

2 komentarze:

  1. Brzmi smakowicie. Wypróbuję do grillowanych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam z mięskiem grillowanym i nie tylko smakuje wyśmienicie
      pozdrawiam

      Usuń