czwartek, 21 maja 2015

Sos ogórkowo-czosnkowy.

Sezon grillowy w pełni, więc z pewnością przyda się przepis na ten pyszny sos. Nie tylko można go podawać z mięsem grillowanym, ale również doskonale pasuje do ryby. Proponuję zestaw obiadowy nie tylko piątkowo, ale z powodzeniem jak sądzę na obiad dla gości.

- młode ziemniaczki smażone(oddzielny post)
- dorsz w chrupiącej panierce
- sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby

 
SOS:

  • 2-3 średnie ogórki
  • 200 g greckiego jogurtu naturalnego 
  • 200 ml. kwaśnej śmietany 18% 
  • szczypiorek
  • koperek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny do smaku lub ocet
  • mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku 
myślę, że sos będzie pyszny z dodatkiem tartej na grubych oczkach rzodkiewką
WYKONANIE:

  • Ogórki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach,lekko posolić i odstawić na 10-15  minut,

  • następnie ogórki odcisnąć i zlać z nich sok,
  • obrać czosnek,koperek i szczypiorek drobno posiekać,dodać do ogórków razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
  • dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny (ocet - smak będzie bardziej wyrazisty-jak kto lubi)wszystko dokładnie wymieszać,
  • podawać najlepiej następnego dnia do gyrosa,ryb, mięs pieczonych i grillowanych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz