niedziela, 31 maja 2015

Młoda kapusta z koperkiem.

Sezon młodych pysznych warzyw już się rozpoczął, więc postanowiłam poeksperymentować z kapustą. Jak wiecie nareszcie udało mi się zrobić dobrą młodą kapustę zasmażaną. Dziś przygotowałam gotowaną kapustę z koperkiem.


SKŁADNIKI:

  • główka młodej kapusty
  • 1 cebulka młoda z odrobiną szczypiorku
  • mały  pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki octu
  • 2 łyżki mąki
  •  sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, vegeta, opcjonalnie ząbek czosnku(pamiętajcie, że czosnek ma dominujący smak-więc dla tych co gustują w czosnku, proponuję mały ząbek- ja dodaję )

WYKONANIE:

  • kapustę poszatkować,
  • cebulkę pokroić w kostkę, szczypiorek, koperek  drobno posiekać, przygotować masło i mąkę,

  • kapustę zalewamy wodą, dodajemy vegetę, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, pieprz, ewentualnie cukier dla złamania smaku, gotujemy do miękkości kapusty,
  • na patelni rozpuszczamy masło, szklimy cebulkę i szczypiorek(czosnek przeciśnięty przez praskę), dodajemy mąkę chwilę smażymy, jeśli zasmażka jest za gęsta dodajemy wodę,
  • zasmażkę dodajemy do kapusty, smażymy jeszcze przez chwilę i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz