piątek, 22 maja 2015

Ryż z jabłkami i budyniem.

 Ta potrawa przywędrowała do nas z Anglii. Moja kuzynka Danka przywiozła nam to danie jako deser na świąteczny obiad bożonarodzeniowy( który szybko stał się daniem częściej u nas goszczącym). Od tej chwili ten pyszny deser, który równie dobrze może być lekkim obiadem zagościł w naszym domu. Nie ma świąt bez ryżu z jabłkami, bo taka wersja jest podstawowa. Niedawno  nasz wspólny znajomy Adam dołożył do niego budyń, a ja dziś dołożyłam żurawinę i banana. Ryż można jeść z dodatkiem śmietany czy lodów, jak kto lubi.
SKŁADNIKI:

  • 3 p. ryżu
  • mus jabłkowy lub 1,5 kg. jabłek smażonych z cynamonem i sokiem z cytryny do smaku,
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 2 banany
  • garść żurawiny
  • 2-3  łyżki masła klarowanego
  • kruszonka

WYKONANIE:

  • naczynie żaroodporne smarujemy masłem,
  • wkładamy warstwę ryżu, pokrywamy ją wiórkami masła,

  • dodajemy warstwą budyniu,
  •  część warstwy pokrywamy smażonymi jabłkami, część plasterkami bananów, część jabłkami z żurawiną, 
  • następnie kładziemy drugą warstwę ryżu, wiórki masła, smażone jabłka, 

  • całość posypujemy cynamonem i do piekarnika w temp. 180 stopni na około 30-40min. do zrumienienia się wierzchu.( Uwaga można posypać kruszonką, myślę, że będzie super). Można jeść na ciepło i na zimno.

2 komentarze: