czwartek, 6 listopada 2014

"Pyry z gzikiem"

Jestem wielkopolanką, więc trudno nie lubić tej potrawy - myślę że często gości również na Waszych stołach. Wariacji  przepisu na gzik jest bardzo wiele. Tradycyjnie podaje się go z gotowanymi w mundurkach ziemniakami. Ja przed laty miałam okazję jeść ten przysmak w Szklarskiej Porębie z ziemniakami pieczonymi w mundurkach z piekarnika, zresztą nie tylko z tym dodatkiem i mówię Wam warto spróbować!
















SKŁADNIKI:

  • 2 kostki sera śmietankowego /półtłusty
  • 4 rzodkiewki
  • 2 cebulki szalotki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • śmietana bądź jogurt naturalny
  • można dodać zielony ogórek lub inne ulubione warzywa
  • 6 ziemniaków tej samej wielkości
WYKONANIE:

  • ser ucieramy drewnianą kulą z dodatkiem jogurtu lub śmietany, dodajemy sól, pieprz,
  • rzodkiewkę i szalotkę kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na dużych oczkach, szczypiorek drobno siekamy,
  • do gładko utartej masy dodajemy warzywa, mieszamy, jeśli zajdzie potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku, odstawiamy,
  • do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni wkładamy dobrze umyte ziemniaki, pieczemy około 1/2 godz. (średniej wielkości), 
  • ziemniaki nacinamy głęboko, nakładamy gzik i upajamy się smakiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz