sobota, 8 listopada 2014

Paszteciki z kapustą i grzybami.

Witam! Dla mnie rozpoczął się już przedświąteczny czas, czas kupowania prezentów (pierwsze już kupione i zapakowane), rozmyślania o wystroju świątecznym domu no i oczywiście czas planowania menu. Są potrawy na moim wigilijnym stole , których nie może zabraknąć- tz. dania sztandarowe, ale zawsze staram się przygotować coś nowego! Wigilia bez czerwonego barszczu! nie ma mowy! Zawsze podaje go z uszkami, więc pomyślałam, że w tym roku podam do wyboru PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI. Postanowiłam dziś zrobić próbę generalną no i już wiem, że na tegorocznym wigilijnym stole paszteciki zajmą jedno z czołowych miejsc(zresztą pewnie zagoszczą na nim częściej niż tylko w Wigilię). Przepis otrzymałam od p. Jadzi (tej od ciasteczek z jabłkami), jednej z najlepszych gospodyń domu- jej potrawy długo zostają w pamięci wierzcie mi! Tak, więc...













A to moje tegoroczne paszteciki wigilijne.

Przepyszne!


SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 60 dag. mąki (ja używam z młyna może być tortowa),
  • 25 dag. tłuszczu (1/2 masła+1/2 margaryny),
  • 1 jajko całe,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 7 łyżek kwaśnej kremówki(ja użyłam śmietany 18%),
  • 7 dag. drożdży,
FARSZ:
  • około 1/2 kg. kapusty kiszonej ( ja zużyłam cały słoik z moich zapasów),
  • 20-30 dag. suszonych grzybów leśnych, namoczonych dzień wcześniej,
  • 1 mała cebula,
  • 1-2 łyżek  masła,
  • przyprawy:sól, pieprz, vegeta.
WYKONANIE:
  • ciasto: mąkę i tłuszcz siekamy,
  • cukier, śmietanę i drożdże łączymy, zostawiamy do wyrośnięcia,
  • jajko z żółtkami roztrzepać,
  • po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki,

teraz możemy zająć się farszem:
  • grzyby gotujemy około 1/2 godz. z vegetą i cebulą ,
  • kapustę zalewamy wodą i gotujemy 1/2 godz.
  • następnie łączymy, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu kolejne pół godz. 
  • farsz studzimy, mielimy w maszynce na grubych oczkach.


  • wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy, odkrawamy i tniemy pod skosem na 3 cm. kawałki, można ozdobić delikatnymi kwiatkami, listkami-pewnie zrobię to na święta!

  • pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. aż nabiorą rumianego koloru. Najlepsze są ciepłe, ale zimne też nikną szybciutko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz