środa, 26 listopada 2014

Pierogi z kapustą i grzybami.

Pierogi goszczą na moim wigilijnym stole od wielu lat. Podaję je z pysznym sosem grzybowym. Ciasto na pierogi przygotowuję z dodatkiem utłuczonych ziemniaków moim zdaniem to najlepsze ciasto.










SKŁADNIKI:
  • ciasto:
  • 2 jajka
  • 4 średnie ugotowane i utłuczone ziemniaki
  • około szkl. mąki
  • szczypta soli
  • ewentualnie trochę mleka (gdyby ciasto było za twarde)
WYKONANIE:
  •  wszystkie składniki wymieszać, dosypywać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki(czasem potrzeba więcej mąki wszystko zależy od ziemniaków),
  • wykrawamy koła nakładamy farsz i zlepiamy pierogi,
Ja przygotowuję pierogi wcześniej, dlatego po ich przygotowaniu rozkładam na tackach, zamrażam pojedynczo  i zamrożone wkładam do woreczków,  gotuję tuż przed podaniem na stół, około 5 min. (2-3 minuty po wypłynięciu).

farsz:
  • 40-50 g suszonych leśnych grzybów
  • 50 dag. kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, vegeta
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 2 łyżki masła klarowanego
WYKONANIE:
  • grzyby gotuję w małe ilości wody z dodatkiem vegety około 1/2 godz.- studzę,
  • cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam do rondla z łyżką masła, solą i pieprzem - smażę na lekkim ogniu,
  • kapustę płuczę, gotuję z zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną vegety,
  • wystudzone grzyby i kapustę mielę w  maszynce do mięsa o grubych oczkach,dodaję do cebuli, doprawiam solą i pieprzem ( ma być pikantne), smażę około 5-10 min., zostawiam do wystudzenia,












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz