piątek, 1 maja 2020

Ciasto kruche z delikatną pianką ,malinami i borówkami

Pamiętacie szarlotką z delikatną pianką. Dziś chcę Wam zaproponować kruche ciasto z taką pianką z malinami i borówkami.
SKŁADNIKI:
ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
pianka:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju 
  • owoce świeże lub mrożone
WYKONANIE:
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę
  • dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść,
  • jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki zimnej wody,
  • podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić, zostawiłam ciasto do następnego dnia,
  • większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki,lekko przyklepać, 
  • piec w temperaturze 180 stopni,około 20 min. do zrumienienia,ciasto wystudzić,
  • kiedy spód będzie wystudzony, robimy piankę,
  • białka ubić na sztywno, wsypywać po łyżce cukier z cukrem waniliowym,
  • następnie wsypywać powoli budyń ciąglę miksując na najwyższych obrotach, po czym delikatnym strumieniem wlewamy olej(ciągle miksując),
  • piankę wylać na ostudzone ciasto, wyrównać,wyłożyć gęsto owoce,lekko wciskając je w piankę(maliny kładziemy otworami do góry),
  • ścieramy resztę ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min.do zrumienienia,
  • wyjąć posypać cukrem pudrem i gotowe.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza