sobota, 16 maja 2020

Zakwas na chleb

Najlepszy chleb na świecie,to oczywiście chleb na zakwasie. Dziś specjalnie dla Was przepis na zakwas.
Aby zrobic zakwas potrzebujecie tylko dwóch rzeczy:mąki żytniej i ciepłej wody. Aby zakwas dobrze się rozwijał trzeba go trzymać w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić go w litrowym słoiku i bezpiecznie bedzie ,gdy będzie sięgał do połowy.
Druga rzecz, to sposób dokarmiania zakwasu. Każdego dnia dodajemy do zakwasu 50g mąki i tyle samo ciepłej wody.Zakwas karmimy każdego dnia, jest gotowy po 48 godz. , ale możemy go "uśpić" do 14 dni wstawiając go do lodówki. Nastepnie trzeba go wyjąć na 2-3 godz. , dokarmić i znowu możemy go uśpić. Ważne jest ,że za każdym razem kiedy wykorzystujemy zakwas do pieczenia chleba ,to pamiętamy,żeby zostawić trochę zakwasu na nastepny chleb np. 100g bierzemy na chleb i 100g zostawiamy dokarmiając go 50g maki i tyle samo ciepłej wody. I wkładamy do lodówki. Gdy macie już wyhodowany zakwas ale potrzebujecie większą jego ilość i chcecie go rozmnożyć, wystarczy dodać mąkę i wodę a następnie odczekać 12h. 
Do naszego chleba możecie dodawać różne nasiona, suszone owoce. Mój następny chlebek będzie z żurawiną.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz