sobota, 9 listopada 2019

Paprykarz domowy 1

Ten paprykarz to bardziej ostra wersja poprzedniego, muszę przyznać,że wolę ten smak. Proponuję każdemu kto lubi wyraziste smaki. Sporo zrobiłam,więc zawekowałam trochę.
SKŁADNIKI:
  • 1 duży,bądź 2 mniejsze dorsze
  • 2 wędzone makrele
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 2 czerwone małe papryki
  • 2 woreczki ugotowanego (może być lekko rozgotowany)ryżu
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • sól,pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • passata pomidorowa
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • można dodać szczypiorek lub koperek
  • olej rzepakowy lub masło klarowane
  • 1 łyżka zwykłego masła
WYKONANIE:
  • na patelni rozpuścić masło klarowane, dodać cebulę w kawałkach i lekko  zgnieciony czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć do złotości cebuli,
  • w międzyczasie pokroić dorsza na kawałki, a mięso makreli oddzielić od kręgosłupa,
  • do warzyw wrzucam mięso dorsza doprawiam papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem, dodaje sok z cytryny,passatę i koncentrat pomidorowy,
  • przesmażone produkty ściągam z ognia, dodaje mięso makreli i wszystko mielę w maszynce(duże oczka),
  • mieszam zmielone mięso z ryżem, dodaję łyżkę zwykłego masła, sprawdzam smak, ewentualnie doprawiam i gotowe.

2 komentarze:

  1. Czy mogę zapytać, jak Pani to wekuje?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wkładam do wyparzonych słoiczków i gotuję 15 min. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń