wtorek, 5 listopada 2019

Szakszuka

Szakszuka , to danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie pochodzi z Tunezji albo Jemenu, składające się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, w których gotuje się jajka na patelni, przed podaniem posypuje się świeżą kolendrą. Poraz pierwszy miałam okazję zjeść te pyszności u mojej córki, od której pozyskałam ten przepis- dzięki Madziu. Danie choć proste, to bogate w smaku i bardzo pożywne. Magda doprawiła je na własny sposób, efekt wspaniały.
SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 1 duży pomidor( opcjonalnie passata pomidorowa)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • kawałek kiełbasy chorizo lub bakłażan
  • szczypiorek
  • rukola
  • łyżka masła
  • pieprz,sól

WYKONANIE:

  • masło rozpuścić na patelni, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i 1 ząbek czosnku w plasterkach,
  • dodać drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w paski i w kostkę pokrojony pomidor (dodać ewentualnie passatę wg. gustu) oraz plasterki kiełbasy, smażyć aż pomidor się rozpadnie, a papryka będzie lekko twarda,
  • rozbić jajka bezpośrednio na powstały sos i gotować pod przykryciem,aż jajka się zetną(najlepsze miękkie żółtko), 
  • podawać z dodatkiem rukoli, można całość posypać szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz