niedziela, 20 września 2015

Pieczone pierożki z mięsem.

Dzisiaj chcę Was zaprosić na pieczone pierogi z mięsem. Miałam okazję jeść takie pierogi w Pierogarni "Chatka babuni"  w Poznaniu i zachwyciły mnie smakiem. Od tej pory kilka razy eksperymentowałam, aż wreszcie znalazłam swój własny smak, który bardzo przypadł domownikom do gustu. Moje pierożki są mniejsze, ale następne będą w wersji "mega"(zmieszczą jeszcze więcej farszu!).

SKŁADNIKI:

ciasto:
  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • kostka margaryny u mnie Kasia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • sól

farsz:
  • 50 dag. karkówki chudej 
  • pierś z kurczaka lub udko z rosołu
  • 10 dag, parzonego wędzonego boczku
  • marchewka, pietruszka z rosołu
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 1 szkl. mleka
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • cebula
  • ząbek lub dwa czosnku
  • sól, pieprz, majeranek


WYKONANIE:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać kawałki schłodzonej margaryny,
  • następnie pozostałe składniki na ciasto, mieszamy,
  • następnie szybko zagnieść ciasto, uformować kulki włożyć w folię i do lodówki przynajmniej na godzinę,

  • karkówkę kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, majeranek wkładamy na patelnię z masłem,
  • smażymy do miękkości mięsa, studzimy, 

  • mielimy wszystkie mięsa(również boczek) i warzywa, ewentualnie doprawiamy do smaku, dodajemy rozkłócone jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy,

  • ciasto wałkujemy na 3-5 milimetrowe placki, wykrawamy krążki, nakładamy farsz zlepiamy i na 20 min, do rozgrzanego piekarnika-180 stopni, 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz