niedziela, 26 stycznia 2014

Kurczak w marynacie II

Różne odsłony kurczaka goszczą często na moim stole. To kolejny pomysł na bardzo prosty , a przepyszny obiad, w sam raz  na niedzielę. Marynatę przygotowuję dzień wcześniej  i maceruję w niej mięso do następnego dnia. Potem pieczenie w rękawie i ... czekanie z niecierpliwością , aż kurczak się upiecze, bo jego zapach unosi się w całym domu...

KURCZAK W MARYNACIE







 Przed włożeniem mięsa do rękawa posypuję je jeszcze raz przyprawą węgierską do drobiu i majerankiem, następnie układam pojedynczo w rękawie i do pieca.

 















SKŁADNIKI MARYNATY:


  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek oliwy
  • łyżeczka Vegety
  • łyżeczka przyprawy węgierskiej Knorra
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz, papryka chili w proszku
  • pamiętajcie,że proporcje przypraw to sprawa indywidualnego gustu.

WYKONANIE:

  • kurczaka tnę na cztery części,
  • maceruję w marynacie odkładam na dobę,
  • następnie umieścić w rękawie piec około 1h godz.
  • na 10 min. przed wyjęciem rozciąć rękaw i zrumienić mięso.

Pamiętajcie sprawdźcie miękkość mięsa.

Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym autorstwem oczywiście! 
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz