poniedziałek, 6 stycznia 2014

Ciasto drożdżowe

Witam serdecznie w Nowym Roku 2014. Dla wszystkich, którzy nie potrafią zrobić dobrego ciasta drożdżowego podaję przepis na który natrafiłam w internecie. Musiałam go nieco zmodyfikować, ponieważ pierwszy placek tak wyrósł, że wykipiał po prostu- ku mojemu wielkiemu zdziwieniu. I oto już potrafię zrobić dobre, pulchne ciasto drożdżowe.












SKŁADNIKI(na dużą blachę):
CIASTO:
  • 0,75kg. mąki tortowej (albo z młyna)
  • 4 jajka ( 2 całe, 2 żółtka)
  • 3/4 kostki margaryny Kasi
  • cukier waniliowy
  • 75g drożdży
  • 375 ml. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
  • Mąkę przesiać do miski, 
  • drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka z łyżką cukru,
  • z jajek i żółtek utrzeć pulchną masę z dodatkiem cukru,
  • margarynę rozpuścić, połączyć z ciepłym mlekiem i pozostałymi składnikami,
  • wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki,
  • wyłożyć na dużą blachę, posypać kruszonką.
Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 min.

KRUSZONKA:
  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • 12,5 dag. mąki
  • 12,5 dag. cukru
  • cukier waniliowy
WYKONANIE:
  • Margarynę rozpuścić, ostudzić,
  • połączyć z pozostałymi składnikami "wygnieść" , posypać ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz