środa, 16 października 2013

Jambolaya

Bywa, że trzeba przygotować obiad już dzień wcześniej, wtedy musimy znaleźć coś co będzie równie dobre następnego dnia. Proponuję JABMOLAYA.


















JAMBOLAYA

SKŁADNIKI:

  • 50 dag. parówek cienkich
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 mała główka czosnku
  • 5 pomidorów lub 1 puszka
  • 1 ostra papryka
  • 2 papryki dowolnego koloru  ja dodałam czerwone
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

  • Roztopić 2 łyżki masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę- podsmażyć
  • Dodać pokrojoną w paski paprykę i pomidory, przyprawić solą i pieprzem, wlać 2-3 łyżki wody dusić 20 min. 
  • Ryż ugotować na sypko,
  • Parówki pokroić w paski, podsmażyć na złoty kolor na maśle z dodatkiem oregano i słodkiej papryki,
  • Połączyć: warzywa, parówkę, ryż pozostawić pod przykryciem na kilka minut.
  • Można podawać-  pamiętajcie na drugi dzień równie dobre!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz