poniedziałek, 21 października 2013

Kapuśniak

Witam serdecznie kolejna z moich ulubionych zup KAPUŚNIAK . Dobra zupa to kwestia przypraw, ponieważ lubię eksperymentować to dziś super przepis z ostatniej chwili...
















KAPUŚNIAK

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • żeberko wieprzowe (30 dag)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • połowa selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz. majeranek
  •  2 łyżki sosu pieczeniowego
  • kilka suszonych grzybów
 WYKONANIE:

  • Zaczynamy od pokrojenia żeberek na pojedyncze paski. Lepiej wtedy oddają smak no i każdy otrzyma osobna porcję do obgryzienia:) Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy 2 l zimnej wody! (Pamiętajmy: jeśli chcemy, aby mięso oddało smak to wrzucamy je do zimnej wody, jeśli soki mają zostać w środku to do wrzątku). Wodę doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz 10 ziaren pieprzu.
  • Gdy mięso będzie już miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotujemy ok. 10 minut. 
  • Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z grzybami, które wcześniej zaparzamy w wodzie.
  • Przesmażamy kilka minut i dodajemy do wywaru.
  • W płynie ląduje również pokrojona w krótsze wstęgi kapusta (jeśli jest intensywna w smaku, można ją przepłukać pod zimną wodą).
  • Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę , sos i majeranek.Całość powinna się gotować ok. 45 minut. 
  • Smacznego
  • Pamiętajcie kapuśniak najlepszy jest na następny dzień, gdy wszystkie smaki przegryzą się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz