środa, 16 października 2013

Barszcz wigiliny

W moim domu Wigilia bez pysznego barszczu jest niemożliwa! Barszcz oczywiście z uszkami...Pamiętam jak któregoś roku zrobiłam czysty barszcz do picia i  słowa mojego syna: "mamo, ale tu nic nie pływa..." Od tego czasu barszcz tylko z uszkami!

Sekret dobrego barszczu to nie  tylko warzywa, ale właściwe  przyprawy. Lekko wyczuwalna nutka kwasu buraczanego, czosnku i majeranku, no i, oczywiście, suszonych grzybów. Gdy osiągniemy taką harmonię to znak, że Wigilię można zacząć...

SKŁADNIKI:

BARSZCZ WIGILIJNY

SKŁADNIKI:

- 1 kg buraków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sok z 1/2 cytryny lub więcej wg. uznania
- łyżeczka majeranku
- niewielka garść suszonych grzybów
- łyżeczka soli
- 2 litry wody

WYKONANIE:
  • Barszcz przygotowuję dzień przed Wigilią,
  • Płuczemy grzyby, zalewamy je szklanką wody i odstawiamy na kilka godzin. Następnie wkładamy je do garnka i gotujemy ok. 1 godzinę w tej samej wodzie,
  • Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy przekrojoną marchewkę, pietruszkę, pokrojone na ćwiartki cebule, selery i ząbki czosnku.
    Wszystko zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 min
  • Do ugotowanego barszczu dodajemy sok z cytryny, a kiedy przestygnie wstawiamy go do lodówki. Następnego dnia barszcz odcedzamy z jarzyn, podgrzewamy i dodajemy do niego wywar z grzybów, kwas buraczany ( przygotowany wcześniej) przyprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza