czwartek, 30 sierpnia 2018

Krem pomidorowy z mozzarellą

Będąc w Krakowie miałam okazję zjeść przepyszny krem pomidorowy z mozzarellą. Miał bardzo wyrazisty smak, był lekko pikantny, zachwycał smakiem. Pomyślałam, że fajnie byłoby zjeść coś tak pysznego jeszcze raz. Oczywiście nie znam tamtejszej receptury.Użyłam pieczonych pomidorów,ich smak jest bardziej wyrazisty niż świeżych. Sądzę,że udało mi się zrobić naprawdę pyszny krem,polecam.
SKŁADNIKI:
  • pieczone pomidory około 2 kg
  • 1 pieczona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek chleba czerstwego razowego,bądź łyżka bułki tartrej
  • mozzarella
WYKONANIE:
  • cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy wszystko na oliwie z oliwy,
  • dodajemy pomidory i paprykę, smażymy około 15 min,
  • dodajemy szklankę bulionu,  zagęszczamy krem chlebem,bądź bułką,
  • podajemy w bulionówkach lub małych miseczkach z dodatkiem kawałków mozzarelli i bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz