wtorek, 25 października 2016

Ryba w ziemniaczanej panierce.

Już kilka razy słyszałam, że taka ryba jest bardzo dobra, a i panierka ciakawa! Dziś nadszedł czas, aby spróbować jej smaku. W internecie widziałam mnóstwo przepisów, ale zrobiłam je po swojemu. Myślę, że im prościej tym lepiej!


SKŁADNIKI:

  • 1 filet z dorsza około 60 dag.
  • 4 ziemniaki starte na grubych oczkach 
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

  • filet kroimy na kawałki, nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem,
  • starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody,
  •  łączymy z 1/2 jajka, pieprzem i solą,
  • każdy kawałek ryby moczymy w jajku(w drugiej połowie) okładamy ziemniaczaną panierką,
  •  smażymy na maśle z obu stron po 5 minut, przykrywamy pokrywką i smażymy kolejne 2-3 minuty z każdej strony, odkrywamy, chwilę smażymy na złoty kolor-gotowe.

4 komentarze: