niedziela, 16 października 2016

Aromatyczne skrzydełka.

Drób to mięso po które najczęściej sięgamy! Pyszności z piersi, udek są częstym gościem na naszych stołach. Rzadko przygotowujemy skrzydełka, a przecież mogą być wspaniałą gorącą przekąską, jednym z kolacyjnych, czy obiadowych dań! Przygotowane w dobrej marynacie z dodatkiem ogórkowego spaghetti  zaczarują Was smakiem!


SKŁADNIKI:
  • 1 kg. skrzydełek
  • Marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego lub maggi
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (plus 1, jeśli pieczemy na patelni)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 średnia cebulka ( jeśli pieczemy na patelni)
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła klarowanego

WYKONANIE:

  • skrzydełka przecinamy na trzy części odrzucamy lotki, część, która ma 2 kości przecinamy wzdłuż (marynata dotrze głębiej),
  • przygotowujemy marynatę, wkładamy skrzydełka, zostawiamy na noc,
  • skrzydełka pieczemy w głębokim tłuszczu około 15 min.,następnie wkładamy na 15 min. do piekarnika lub pieczemy na masełku z dodatkiem cebulki i czosnku drobno siekanego i gotowe! Moja wersja jest z patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz