niedziela, 28 marca 2021

Babeczki marchewkowe

Odrobina słodyczy do pysznej popołudniowej kawki zawsze mile widziana. Dziś proponuję babeczki marchewkowe, proste ,aromatyczne co nieco.
SKŁADNIKI:
  • 1 pomarańcza 230 g cukru
  • 400 g marchewki
  • 4 jajka
  • 240 g oleju
  • 250 g oleju słonecznikowego 
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,25 łyżeczki soli
WYKONANIE:
  • piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, formę do pieczenia (24x24) natłuścić masłem, odstawić,
  • z pomarańczy za pomocą obieraczki do warzyw obrać skórkę, bez białych błonek,pokroić na kawałki, wycisnąć sok,odstawić,
  • do blendera wsypać cukier, dodać skórkę pomarańczową, zmielić, odstawić,
  • marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki lub rozdrobnić w blenderze, odstawić,
  • do miski włożyć jajka, dodać olej i cukier pomarańczowy , dobrze wymieszać,
  • dodać startą marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia,sodę, cynamon,gałkę i sól, wymieszać,
  • ciasto przełożyć do kokilek, piec 20-25 minut do "suchego patyczka",
  • po wyjęciu z piekarnika pozostawić w kokilkach do całkowitego wystudzenia,
  • babeczki można posypać cukrem pudrem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz