czwartek, 1 czerwca 2017

Zraziki drobiowe z szynką i serem

Delikatne mięso drobiowe zawsze sprawdzi się na obiad, a teraz z dodatkiem młodej kapusty czy szparagów jest super. Chciałabym zachęcić Was do zrobienia zarazików drobiowych z dodatkiem sera i smażonej szynki.
SKŁADNIKI:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • 1 cebula szalotka pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3 duże plastry szynki wędzonej(grubość 0,5 cm.)
  • 10 dag. sera żółtego np. salami
  • 2 łyżki oliwy lub 1 łyżka masła klarowanego
WYKONANIE:
  • mięso mielimy na dużych oczkach, dodajemy przyprawy, jajko i bułkę,
  • szynkę kroimy w paski i smażymy na 1/2 łyżki masła klarowanego razem z czosnkiem i cebulą,
  • dodajemy do mięsnej masy, mieszamy
  • formujemy zrazy(można dodatkowo obtoczyć je w bułce) i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz