niedziela, 11 czerwca 2017

Kawałki kurczaka w aromatycznym cieście

Przepisy z kurczaka na obiad, to łatwe, niedrogie , a co najważniejsze szybkie propozycje. Na dzisiejszy obiad zrobiłam polędwiczki w aromatycznym cieście- pietruszkowym i paprykowym. Mięso jest soczyste i delikatne.
SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg polędwiczek z kurczaka
MARYNATA:
  • 2 łyżki oleju z winogron
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka octu winnego jasnego
  • sól, pieprz
  • zioła:lubczyk, majeranek, chmali-suneli

CIASTO:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek pietruszki lub drobno posiekana papryka
  • vegeta do smaku
WYKONANIE:
  • składniki marynaty dokładnie mieszamy,
  • mięso lekko zbijamy i marynujemy przynajmniej 2-3 godz. (najlepiej zostawić na noc),
  • przygotowujemy ciasto:jedno "pietruszkowe", drugie "paprykowe",
  • kawałki mięsa zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz