niedziela, 30 kwietnia 2017

Młoda kapusta z pomidorami

Sezon na to pyszne warzywka już się  rozpoczął. Można przyrządzać je na wiele sposobów, ja chciałabym zachować ich niską kaloryczność i zamknąć ich wspaniały smak. Dziś młoda kapusta z pomidorami.
SKŁADNIKI:

  • 1 główka kapusty
  • kilka pomidorków koktajlowych lub 2 duże
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól, trochę maggi
  • cebulka szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron

WYKONANIE:

  • cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie,
  • pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. dodać do cebuli,
  • kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić, wyciąć głąb, poszatkować,
  • do garnka wlać około 1/2 szkl. wody, włożyć liść laurowy, poszatkowaną kapustę, sól, pieprz, maggi,
  • jak kapusta będzie aldente, dołożyć cebulkę i czosnek z pomidorami, gotować do wyparowania wody i gotowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz