niedziela, 30 kwietnia 2017

Pieczone faszerowane papryki

Pieczona papryka to pyszna przekąska, a z dodatkiem dobrze doprawionego mięsa znakomity obiad. Wiosna w pełni, warzyw  coraz więcej, więc dla zdrowia i urody wprowadźmy je na nasze stoły!
SKŁADNIKI:
  • 3 średnie papryki (u mnie czerwone)
  • 0,5 kg mięsa drobiowego(u mnie zmielona pierś )
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka chmeli-suneli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • 5 cm białej części pora
  • 2 szczypty suszonego lubczyku
  • 2 szczypty suszonego koperku
  • 1 jajko
  • ewentualnie 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
WYKONANIE:
  • szalotkę i por kroimy w drobną kostkę, smażymy na oliwie na złoty kolor,
  • mięso doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, szalotkę i por , jeśli farsz będzie zbyt luźny dodajemy bułkę tartą,
  • faszerujemy wydrążone papryki,
  • pieczemy w temp. 180 stopni około 45 min. mięso się zrumieni, a papryka będzie miękka.

2 komentarze:

  1. Ostatnio miałem okazję jeść na mieście faszerowane pieczarki, to teraz pora w domu zrobić faszerowane papryki :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. faszerowane pieczarki bardzo dobre np. po gruzińsku, ale papryka również pyszna. Sama papryka pieczona wspaniała, a z dodatkiem delikatnego drobiowego mięska rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń