czwartek, 25 czerwca 2015

Kapuśniaczek z młodej kapusty.

Czas młodych warzywek w pełni, więc warto korzystać z nich jak najwięcej. Kapuśniak robię zazwyczaj z kiszonej kapusty, zresztą bardzo go lubimy, ale została mi główka młodej i chęć na zupę, więc kapuśniaczek.


SKŁADNIKI:
  • 1 mała główka kapusty
  • 1 dojrzały pomidor
  • 2-3 kawałki grzybka suszonego
  • 3 średnie marchewki
  • kawałek pora pokrojony w półkrążki
  • kawałek selera
  • 2 średnie pietruszki pokrojone w kawałki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 mała cebula , trochę świeżego lubczyku
  • koperek dla smakoszy, ale niekoniecznie
  • kawałek żeberek, 3 plastry boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • vegeta, sól, pieprz, odrobinę octu, ale niekoniecznie
  • ziele angielskie 4-5 ziaren, 2 listki laurowe
  • 1 łyżka masła klarowanego



WYKONANIE:
  • w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy boczek, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę-smażymy około 5 min., dodajemy pokrojone w warzywa(pomidor, marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki)-smażymy kolejne 5 min.

  • następnie dodajemy ziele angielski, liść laurowy, lubczyk, grzybki, poszatkowaną kapustę, żeberka, zalewamy wszystko około 2 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz