niedziela, 14 czerwca 2015

Kotlet drobiowy zapiekany.

Filet drobiowy w kolejnej odsłonie tym razem z pomidorem, cebulką, zapiekany serem żółtym, mozzarellą  lub pleśniowym, zależnie od gustu u mnie dziś żółty ser.


SKŁADNIKI:

  • 2 filety z kurczaka
  • dojrzały pomidor pokrojony w plastry
  • cebulka pokrojona w krążki
  • twardy starty ser (u mnie parmezan), ale zwykły da grubszą pierzynkę,
  • świeżo i drobno pokrojony tymianek i rozmaryn (po 4 gałązki )
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta, przyprawa maggi  lub sos sojowy

WYKONANIE:

  • przygotowujemy marynatę z przypraw, ziół i oliwy z oliwek,

  • filet kroimy na skos,
  • delikatnie rozbijamy,smarujemy marynatą i nakłuwamy,

  • odstawiamy do lodówki na minimum 2 godz.
  •  nadmiar oliwy wycieramy w ręcznik papierowy, jajko rozkłócamy widelcem, przygotowujemy na talerzach : jajko, mąkę, bułkę tartą,
  •  kotlet maczamy w mące, jajku,
 
  •  bułce i smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym(na małym ogniu),
  • na usmażony kotlet kładziemy plaster pomidora, krążki cebuli, starty ser,


  • wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do momentu ,gdy ser się roztopi-gotowe!


1 komentarz: