wtorek, 29 stycznia 2019

Domowy hamburger

Hamburgerem raczej pogardzają smakosze, ale myślę,że można go tak zrobić, aby stał się wykwintnym daniem. Wystarczy dobre mięso wołowe lub wieprzowe i smaczne dodatki. Użyłam zwykłej bułki,myślę,że lepsza będzie taka do hamburgerów.
SKŁADNIKI:
  • 35 dag. łopatki do zmielenia
  • 20 dag. boczku wędzonego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • kawałek pora (biała część)
  • 3 ząbki czosnku
  • czerwona cebula
  • mieszana kolorowa sałata
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ser topiony hochland
  • sos(majonez,ketchup, sól i pieprz)
  • oliwa z oliwek
  • sól,pieprz
WYKONANIE:
  • boczek i cebulę kroimy w małą kostkę, na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, smażymy na niej boczek i szklimy cebulę, odkładamy na talerz,

  • paprykę i por kroimy w drobną kostkę i chwilę smażymy na tłuszczu po boczku,

doprawiamy mięso:
  • dodajemy do niego zimny boczek z cebulą oraz przesmażone warzywa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,sól i pieprz,
  • mięso dobrze wyrabiamy i odstawiamy (nie dodawajcie jajka),
  • chwilę przed składaniem mięso i pomidorki smażymy na grillowej patelni,przekrawamy bułki, smażymy wewnętrzną stronę na klarowanym maśle z dodatkiem czosnku do lekkiego zrumienienia, szklimy również cebulę,
  • tak przygotowaną bułkę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, mięso, ser topiony,dodajemy krążki czerwonej cebuli, pomidorki koktajlowe, sos,odrobinę sałaty i przykrywamy,
  • sosem możemy smarować każdą warstwę)
  • hamburger gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz