SKŁADNIKI:
- 1,5kg kapusty kiszonej
- około1kg.karkówki
- 0,5kg chudego boczku
- okolo 0,8kg żeberek
- 0,3 kg. parzonego boczku wędzonego
- 2 koncentraty pomidorowe
- 10-20 dag. śliwki suszonej
- opcjonalnie 2-3 łyzki powideł śliwkowych
- spora garść grzybów suszonych
- 1 średnia cebula
- przyprawy:sól,pieprz,wegeta,majeranek
WYKONANIE:
- żeberka gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli,ziela angielskiego(6szt.) i liścia laurowego(3 listki), odcedzamy,zostawiamy do wystygnięcia, wodę zostawiamy do gotowanie kapusty,
- kapustę płuczemy, wkładamy do wody z żeberek gotujemy(musi pozostać dość twarda),
- grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do namoczenia, po czym gotujemy z dodatkiem wegety (najlepiej domowej),
- karkówkę,boczek świeży i wędzony kroimy w średnią kostkę, karkówkę i boczek świeży smażymy na oleju z dodatkiem odrobiny smalcu, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, wkrawamy średnią cebulę pokrojoną w drobną kostkę,mięso ma być lekko twarde,
- boczek wędzony smażymy na suchej patelni,
- wszystkie produkty do bigosu są gotowe,
- do kapusty wkładamy mięsa wraz z tłuszczem, grzyby z wodą w której były gotowane, sliwki,powidła i koncentrat pomidorowy,
- bigos gotujemy na bardzo małym ogniu przez pół godziny,wyłączamy,zoatawiamy niemal do wystygnięcia, znowu gotujemy pół godziny. Czynności te powtarzamy następnego dnia. Bigos gotowy, jest do sporo można wekować i niech czeka na Święta.

Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI równie pysznie smakuje, pozdrawiam i Wesołych rodzinnych Świąt.
UsuńCo to za święta bez bigosu. :))
OdpowiedzUsuńBigos musi być! Pozdrawiam i Wesołych rodzinnych Świąt.
Usuń